Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Bokgeografi Tyskland (och Schweiz)

Den här tisdagen bjuder Linda in till bokgeografi Tyskland. Vi slog våra kloka huvuden ihop här hemma och tog oss även friheten att tolka “Tyskland” som den tyskspråkiga litteraturvärlden och har kommit fram till följande:

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Tyskland eller är skriven av en författare med anknytning dit.Siddhartha 150x150 Bokgeografi Tyskland (och Schweiz)

Jag har redan nämnt “Goodbye to Berlin” många gånger, men nu nämns den igen för att Isherwood’s klassiker är så himla bra. Boken utspelar sig i Berlin där författaren bodde en tid. Jag har skrivit mer om den här.

Hermann Hesse’s “Siddhartha” är också väl värd att nämnas. Den handlar om bramanen Siddhartha som överger familj och trosuppfattning för ett asketiskt liv. Det blir med tiden tydligt att Siddartha är överlägsen andra i sin omgivning vilket får en vän att tro att han är nästa Buddha. Siddhartha vänder sig dock till det världsliga livet. Boken bjuder på poetisk läsning och det finns en tidslös andemening att för att hitta det man söker i livet måste man göra sina egna erfarenheter.

2. Berätta om en eller flera författare som har anknytning till Tyskland.

En författare som vi gärna skulle läsa mer av är schweizaren Friedrich Dürrenmatt. Översatta till svenska finns bl.a. “Domaren och hans bödel”, “Besök av en gammal dam” och “Med brott benådad”. Jag läste själv “Mördarens advokat” som jag gillade mycket, även om den var lite svår att hänga med i emellanåt.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Tyskland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Vi kommer att tänka på “Buddenbrooks” av Thomas Mann. die solothurner fasnacht ist noch im rennen 108983470 150x150 Bokgeografi Tyskland (och Schweiz)

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Tyskland. 

Då väljer vi ett aktuellt kulturellt inslag från Schweiz istället. Just nu är det ju karnevalstider och ute i Europa firas det mer friskt än i Sverige (när jag bodde i Frankrike tog man karnvelasfirandet på fullaste allvar på ålderdomshemmet där jag jobbade, vilket resulterade i många utklädda och sminkade gubbar och tanter).

Luzerner Fasnacht 2009 150x150 Bokgeografi Tyskland (och Schweiz)Hur firas då karneval i Schweiz? Det skiljer sig från kanton till kanton och den största skillnaden är att katolska kantoner har mer av karnevalsfirande. Karnevalen har ju sitt ursprung i romersk-katolska kyrkan. På bilden ovan kan man se hur det kan se ut på morgonen när karnevalen inleds med den s.k chesslete, vilket innebär att man med hjälp av buller och bång ska skrämma iväg vintern. Firandet innebär även att man klär ut sig och går i karnevalståg med tillhörande musik och festligheter. Under karnevalen ironiseras det ofta kring politiken och livet i form av framträdanden och sketcher.

2 Comments

  1. Siddharta har jag tänkt läsa i många år och Goodbye to Berlin blir jag också sugen på. Tack för påminnelse och tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2019 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2019 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright