DSC 0400 red Då tänker jag på Sigrid av Elin OlofssonTitel: Då tänker jag på Sigrid
Författare: Elin Olofsson
Utgiven: 2013
Förlag: Wahlström & Widstrand
Adlibris ¦ Bokus

Temat i Elin Olofssons debutroman känns igen, den unga kvinnan som återvänder till sin hembygd efter några år i storstaden. Så var även fallet i hennes bok Gånglåt och jag tänker även på Linda Olssons, Nu vill jag sjunga dig milda sånger.  Men att temat har skildrats förut innebär inte att det i Då tänker jag på Sigrid blir en helt egen berättelse som jag gärna läser. För om Gånglåt inte riktigt fastnade, så känns debuten som en träffsäkert placerad historia. Här känns inte bara berättelsen, språket har sin alldeles egna gång, jag fascineras över trovärdigheten just språket och dialogen framkallar.

DSC 0401 red Då tänker jag på Sigrid av Elin Olofsson

Ibland har jag lite svårt att hitta ett flyt i övergångarna mellan perspektiven, tillbakablickarna från Sigrids liv, tillbakablickarna utifrån Åkes perspektiv och så Hannas historia i Stockholm och det som sker sedan hon har återvänt till sin jämtländska hemby. Men så småningom hittar jag takten i de här skiftena. Ibland tycker jag nästan det är som poesi:

Snödansen, den som måste sno sig några varv över dansgolvet och pröva sig mot jorden, jag kände igen den, gång på gång föll den och snurrade, för att slutligen stanna kvar på marken, täcka den. Vinna över torrbackar och våta myrar. Och ännu var det bara början av november.

Precis som i Gånglåt tycker jag om hur naturen skildras med ett varsamt öga. Med tanke på var berättelsen utspelar sig känns det nästan som nödvändigt, som om naturen behöver vara en egen karaktär. Och om jag saknade lite mer balans i skildringen av karaktärerna i Gånglåt, tycker jag att det här är jättefint gjort, hur Sigrids, Bosses, Åkes och Hannas liv skildras var för sig och tillsammans.

Slutligen, är man det minsta svag för mandelkubb kan det mycket väl bli så att man går raka vägen till affären och köper en påse när man har läst boken. Det gjorde jag 🙂

Elin Olofsson har också skrivit Till flickorna i sjön och är aktuell med boken Krokas.