DSC02548 red Flickorna av Emma Cline

Titel: Flickorna
Författare: Emma Cline
Utgiven: 2016
Förlag: Natur&Kultur
Adlibris ¦ Bokus

Det här är en av de där böckerna som plötsligt syns överallt, Emma Clines debut Flickorna som är löst baserad på Manson-familjen och vi får möta den fiktiva Evie som träffar på flickorna och dras in i familjen som 14-åring.

Jag hade svårt att komma in i boken och jag vet inte om det beror på författarens sätt att skriva eller översättningen. Ibland fick jag läsa samma mening om och om igen och blev nästan lite irriterad för jag förstod inte vad som ville sägas. Men den känslan släppte snart och jag slogs istället gång på gång av hur bra hon skriver. Och att det är en 27-åring som skrivit. Hur är det möjligt att det finns 27-åringar som kan skriva så här?! Förlåt alla yngre människor, inte så att jag inte har höga tankar om er, men ibland blir man bara lite tagen.

DSC02543 red Flickorna av Emma Cline

Flickorna gör entré tidigt i boken, huvudpersonen Evie Boyd får syn på dem i en park, men sen upplever jag att det dröjer innan Evies liv och Flickornas verkligen börjar flätas ihop. Då blir jag lite otålig, när det istället börjar handla mycket om Evies familj. Jag vill ha Flickorna, hur de påverkar Evie, vad som händer henne när hon blir en del av familjen. Och till slut händer det och det är ruggigt på ett lågmält vis. En påminnelse om att inga särskilda omständigheter eller drivkrafter behöver ligga bakom, en ung människa kan så lätt bara hamna i fel sällskap. Jag kan inte koppla bort boken från de verkliga händelserna och även det ligger som en konstig slöja över det hela. Det fruktansvärda, mänskligt otäcka som inte får en att slänga ifrån sig historien i ren avsky, utan får en att läsa vidare som fängslad av det på ett underligt vis.  Och sådana här berättelser, baserade på verkliga händelser kan göra mig smått besatt. Jag googlar Charles Manson och flickorna som var med och utförde morden, läser artiklar, pratar med min syster om det som också börjar googla…

Emma Clines debut är inget annat än imponerande. Hon har en språklig förmåga som är beundransvärd och hon har tagit sig an en fascinerande historia. Det finns vissa svagheter. Den äldre Evies tillbakablickar blir inte riktigt meningsfulla. Om de ska vara med skulle jag velat ha mer kring hur hennes liv blev och hur det påverkades av den här erfarenheten.

När jag läser om Manson och människorna omkring honom hittar jag dokumentären Life after Manson där en av de flickorna, Patricia Krenwinkel som utförde mord på uppdrag av Manson, berättar om sitt liv. Man kan se de första 10 minuterna här och det jag hinner se av henne är fruktansvärt berörande. Vad lätt det är för någon att förstöra en annan människas liv, vad lätt det är för en själv att förstöra sitt liv. Och vad långt livet efter sen måste kännas.