Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Green girl av Kate Zambreno

DSC 0451 red Green girl av Kate Zambreno

Titel: Green Girl
Författare: Kate Zambreno
Utgiven: 2011/2014
Förlag: Modernista
Adlibris ¦ Bokus

Jag vet inte vad det är med mig och böcker just nu. Jag väljer kanske helt enkelt fel. Det är onekligen lätt att ha höga förväntningar på en bok som jämförs med Glaskupan, men även om förväntningarna hade varit lägre hade jag haft svårt för Green Girl. Jag läser faktiskt inte ut den. Men jag läser till sida 163 och det är nära att jag tänker att jag måste kämpa vidare, men så orkar jag bara inte. Man ska inte behöva kämpa så med en bok, jag orkar inte det just nu i alla fall.

DSC 0452 red Green girl av Kate Zambreno

Jag har läst för många böcker där unga kvinnor flanerar runt utan att röra sig någonstans, grubblandes över sina liv, över något ex, i Zambrenos fall en Honom. Jag behöver mer sammanhang än vad Green Girl kan erbjuda, en tydligare linje genom berättelsen. En ram som håller ihop det hela så att jag överhuvudtaget får tag på Ruth och blir engagerad i henne. Nu faller allt än hit, än dit. Formen är så viktig, det är så många citat som säkert betyder mycket för författaren, men som jag inte orkar tolka och varför kan Han inte bara få ett namn? Berätta vem han var och vad som hände för det tillför ingen särskild känsla att inte göra det.

Återigen står jag som förundrad över citaten från recensionerna, där boken benämns som “golvande läsning”, “elegant, kristallklar, enastående läsning”, “det är i stort sett omöjligt att lägga boken ifrån sig.”

Jag missuppfattar tydligen alla böcker just nu. Jag känner inte alls sådär som recensionerna uttrycker det och fascineras över hur deras upplevelse har kunnat vara så otroligt annorlunda.

2 Comments

  1. Jag började på den här och kände likadant! Har tidigare läst “Hjältinnor” – tror jag den heter – av samma förf och den hyllades också av alla. Jag var väldigt njaaa-inställd till den. Avslutade därför inte “Green girl” för den kändes så likadan.

    • Kristin

      October 27, 2017 at 6:33 am

      Ledsen för sent svar! Vad konstigt att det kan vara sådär att en bok hyllas och så förstår man ingenting. Jag kämpade verkligen med Green Girl för jag ville gilla den, men jag orkade verkligen inte läsa ut den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2019 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2019 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright