DSC05299 RED Professionsförvirringen

Det blev plötsligt sommar några dagar och då var det som om hela kroppen skrek “Våren kom inte, nu tar vi semester istället!” För det här terminsupploppet känns lite segt. Efter praktikperioden och campusträffen tyckte jag först det var skönt att få helt vanliga pluggdagar, men nu känner jag mer tomhet. Litteraturen och föreläsningarna på distans lyckas inte ingjuta det liv och utbyte jag verkar behöva för att verkligen känna att det här pluggandet pågår.

Men jag tar mig ändå framåt i hyfsad fart. Med hjälp av lite schweiziska kex kan jag till och med läsa hyfsat bra på danska! Det är också intressant att läsa om bibliotekarieprofessionen. Här finns massor att utforska! Vad har bibliotekarien haft för olika roller och vad ska den vara i framtiden. Hur ser gemene man på bibliotekarierollen (stå bakom disk och låna ut böcker)? Hur kommunicerar professionen sin roll osv. Överlag har jag en känsla att många jag pratar med inte har en susning om vad en bibliotekarie gör bortom att ställa upp böcker i en hylla. Jag upplever också att det har kommunicerats dåligt vad som är bibliotekens uppdrag (hur många vet att det finns en bibliotekslag). Inte ens jag, som hängt på bibliotek sedan barnsben, hade en särskilt tydlig uppfattning om det tidigare.

Jag funderar även vidare på min fråga om det finns sportiga bibliotekarier. Visst, det finns några som uttryckt ett “ja, det finns det!” men jag är ändå inte övertygad. Kanske är de mer ett undantag. Med sportiga menar jag i det här fallet inte den som råkar gå på gym några gånger i månaden, jag menar ett personlighetsdrag som sitter lite djupare. Nu låter det flummigt, men jag har en förutfattad mening av att många fortfarande håller sig till sina kategorier och fack. Sportnörden från gymnasiet blev inte en kulturtant. Eller? Mina funderingar bygger endast på iakttagelser så jag kan ha totalt fel 🙂 Att en särskild slags av människa söker sig till en viss profession är ju inte så konstigt. Det hör ihop med vilka vi är och hur vi väljer i livet utifrån det. Mitt problem är väl att jag tycker de där kategorierna har behov av utbyte mer än vad jag upplever sker.