DSC05134 red Varför är boken om författarens liv inte en självbiografi?

Såklart Malou ligger där och snusar och har det gött på lördagsförmiddagen – han var ju uppe och härjade vid kl. 5 så att matte vaknade och inte kunde somna om, vilket gjorde att jag till slut gick upp kl. 6. En lördagsmorgon! Efter en vecka då jag är rejält trött!

Men jag bäddade ner mig i soffan och läste i två timmar, så det var väl ändå okej.

Nu ångrar jag att jag inte hade läst Blodsbunden när jag var och lyssnade på Augustin Erba förra året. Det hade varit intressant att ställa en och annan fråga. Det är onekligen en gripande familje- och släkthistoria han låter läsaren ta del av. Det är också intressant inom ramen för den där diskussionen om verklighet och fiktion som jag fört på tal några gånger tidigare. “Är det en självbiografi?” undrade sambon. “Nej”, sa jag direkt men sen blev jag tveksam för han skriver ju sin historia, samtidigt som jag inte uppfattar det som en självbiografi. “Så det är lite sanning blandat med påhittade grejer?” envisades sambon.  “Alltså nej”, sa jag bestämt, “eller…jag vet ju inte.”

På förlagets sajt benämns boken som skönlitteratur, på Adlibris och Bokus likaså.

Och jag tänkte också direkt att det var en skönlitterär bok, inte en självbiografi. Men varför är det så om det nu handlar om författarens uppväxt och liv? Det spelar egentligen ingen större roll vad boken kategoriseras som, jag blev bara nyfiken på hur man på förlaget väljer att särskilja böcker åt.